Regelmatig hoor ik ouders tegen hun kind zeggen: ‘Stel je niet zo aan, zo erg is het toch niet.’ Of ‘Moet je hier nu om huilen?’ Hoewel dit ongetwijfeld goed bedoeld zal zijn, kan een kind dit opvatten als een emotie die er niet mag zijn, met alle gevolgen van dien.
Veel ouders leren hun kind (onbewust) om emoties weg te stoppen. Deze goedbedoelde en troostende woorden kunnen een grote invloed hebben op hoe onze kinderen leren omgaan met hun emoties.
Graag geef ik je een aantal inzichten en tips waarmee je je kind kunt helpen om zijn emoties en gevoelens te kunnen mogen uiten.
Kinderen leren van ons als ouders, opvoeders en leerkrachten met emoties om te gaan door hoe wij hier zelf mee omgaan, dit modelleren (model-leren) ze onbewust. Schreeuw jij als je kind niet luistert, dan is het zeer waarschijnlijk dat je dit ook bij je kind herkent op momenten dat het zich niet gehoord voelt. Dit geldt uiteraard voor alle emoties, zoals verdriet, angst, boosheid en plezier. Gelukkig zijn er naast negatieve ook positieve emoties, zoals blij en enthousiast.
Emoties zorgen ervoor dat de spanningen die je op dat moment ervaart kwijtraakt. Wanneer je ze gaat opkroppen kan dit verschillende klachten veroorzaken, bijvoorbeeld somberheid, boosheid, irritaties, frustraties en allerlei lichamelijke klachten. Iedereen ervaart emoties anders en gaat hier anders mee om. Leer je kind dat deze gevoelens er mogen zijn. Laat je kind ze benoemen en erken ze ook. Het is zijn of haar gevoel. Wanneer je deze ontkent, voelen kinderen zich niet serieus genomen en zullen ze hun gevoelens een volgende keer minder snel bij je uiten.
Heb jij een kind dat zijn gevoel (nog) niet kan uiten, benoem dan wat je bij hem of haar ziet. Zo leert je kind zijn eigen gevoelens en emoties beter te herkennen.
Wil jij leren hoe je dit kunt doen? Hoe jij je kind kan laten opgroeien met de ruimte voor al zijn of haar talenten?
Schrijf je dan nu in voor mijn gratis online training.